Сега не само фрийлансърите работят от вкъщи. С настъпването на пандемията се наложи на много хора да работят дистанционно. Някои от тях скоро ще се върнат в офиса, а други ще останат да работят от вкъщи. Такова решение се взема, ако служителите са доволни от дистанционния режим на работа и общата производителност не е пострадала по време на карантината. Как да оборудвате работно място у дома, за да не навредите на здравето си и да работите с удоволствие?

Къде трябва да се намира работното място у дома

Ако площта на апартамента не позволява превръщането на отделна стая в кабинет – не се притеснявайте, малкото пространство в ъгъла е достатъчно. Препоръчително е да поставите работното място далеч от телевизора и леглото. Наблизо трябва да има източници на светлина и чист въздух. Оказва се, че идеалното място е до прозореца или близо до него. Ако въздухът в стаята е прекалено сух, купете компактен овлажнител за въздух и го поставете на бюрото си.

Цветове на работното място

Не е необходимо да правите ремонт, за да оборудвате домашния си офис. Можете да закачите картина или плакат на стената с вдъхновяващо изображение или мотивационно послание. За ползотворна работа психолозите препоръчват декорирането на интериора в зелени, бежови, светло сиви или сини нюанси. Ако не можете да пребоядисате стените в желания от вас цвят, можете да замените завесите и аксесоарите на вашия работен плот. Опитайте се да не поставяте яркочервени предмети пред очите си и да закачате текстил с големи контрастни щампи, в противен случай те ще попречат на вашата концентрация.

Подредете популярните сред фрийлансърите компактни саксии с непретенциозни и модерни сукуленти. Когато очите ви се уморят от монитора, погледнете ги.

Неща, на които трябва да наблегнете при оборудвате хоум офис

Хоум офисът трябва да бъде удобно и безопасно за здравето място. Болка във врата, гърба, китките, световъртеж, раздразнителност – това е само малък списък от проблеми, които могат да възникнат поради неправилно подбрани мебели и оборудване. Не пестете пари за удобен стол с регулируема височина на седалката, подходящо бюро и бърз, модерен компютър. Здравето е по-важно!

Какво е по-добре да не правите в зоната на домашния офис

Работата от вкъщи не е толкова лесна, колкото звучи. Липсата на надзорен контрол може да превърне бюрото ви в трапезария, а компютъра ви в киносалон.

Не яжте, докато работите, дори ако домашният ви офис е в кухнята. Приберете лаптопа, смартфона, документите си и обядвайте спокойно и чак тогава се захващайте за работа. Същото е и с филмите и телевизионните предавания. Ако искате да си починете и да гледате епизод от любимия си сериал, гледайте телевизия в съседната стая или вземете лаптоп и седнете на дивана с него. Самодисциплината е основната черта както на успешен фрийлансър, така и на отдадения работник. А правилно оборудваното работно място е гаранция за здраве и неизчерпаемо вдъхновение!